Nieuws

Updates en ontwikkelingen in de agrarische vastgoedmarkt.

Kans op Kamermeerderheid voor ontzien grondgebonden bedrijf

Als de PvdA meestemt, is er waarschijnlijk een Kamermeerderheid voor het ontzien van grondgebonden extensieve melkveebedrijven en biologische bedrijven, die niet hebben bijgedragen aan de groei van de melkveestapel.

Zowel GroenLinks als de ChristenUnie en D66 werpen zich op als pleitbezorgers van deze groep veehouders die – verenigd in het Netwerk Grondig – in Den Haag hun zaak bepleiten.

Steun PvdA

Kamerlid Grashof van GroenLinks zei dinsdagavond tijdens het Kamerdebat over de landbouwbegroting: ,,Ik reken op de steun van de Partij van de Arbeid-fractie, zeker na de publieke uitlatingen van de heer Leenders (PvdA, red.) Het kan niet zo zijn dat wij de biologische en grondgebonden bedrijven, die niet hebben bijgedragen aan het probleem, nu wel mede de rekeningen laten betalen.”

De PvdA moet als regeringspartij echter compromissen sluiten, zo maakte Leenders duidelijk in zijn antwoord op vragen over de Wet Dieraantallen, die vertraging oploopt. Politiek lobbyist Adinda Lodders van LTO kan nog niet goed inschatten of er een Kamermeerderheid ontstaat voor het ontzien van grondgebonden veehouderij.

Van Dam gediskwalificeerd

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het Maatregelenpakket Fosfaatreductie. Van links tot rechts kreeg staatssecretaris Van Dam dinsdagavond forse kritiek. GroenLinks: ‘bestuurlijke blunder’, SGP: ‘onbehoorlijk bestuur’, CDA: ‘janboel’, D66: ‘bijzonder onhandig’. Van Dam komt donderdag met antwoord op de vragen die gisteravond tijdens het debat over de landbouwbegroting zijn gesteld.

Tekst: Erik Colenbrander
Bron: http://www.melkvee.nl/nieuws/9894/kans-op-kamermeerderheid-voor-ontzien-grondgebonden-bedrijf